Links Sitemap Business Linker Sitemap

BNR a prezentat efectele conversiei în lei a creditelor în CHF asupra cursului de schimb

520 afisari
BNR a prezentat, la solicitarea deputatului PNL, Andreea Paul, efectele conversiei în lei a creditelor în franci elveţieni (CHF) asupra cursului de schimb şi ratelor de dobânda.
Într-o scrisoare semnată de prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, se arată următoarele:
“Conversia stocului de credite denominate în CHF poate conduce la tensiuni în cadrul sistemului financiar, cu repercursiuni asupra sectorului real, având în vedere faptul că pentru acoperirea poziţiei valutare scurte create în urmă conversiei, va trebui că instituţiile de credit:

- Să cumpere echivalentul a 1,2 miliarde EUR utilizând surse atrase în lei, cu efecte posibile de depreciere a monedei naţionale în raport cu moneda Euro;

- Să atragă finanţare pe termen scurt (lichidităţi), contribuind la creşterea ratelor de dobânda aferente surselor atrase.”

Situaţia creditelor în CHF

La finalul lunii iunie 2016, soldul creditelor în franci elveţieni acordate populaţiei s-a situat la 5,8 miliarde lei, diminuându-se semnificativ faţă de 7,6 miliarde lei consemnat la finalul anului 2015.

Creditele denominate în franci elveţieni reprezintă aproximativ 3% din volumul creditelor acordate sectorului real (aproximativ 5% din totalul creditelro acordate populaţiei, iunie 2016).

Privite în structura pe destinaţii, creditele pentru locuinţe au o pondere de 48% din total şi creditele pentru consum de 52%.

Rată creditelor neperformante aferentă creditelor în franci elveţieni acordate populaţiei se situează la 33%, gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante fiind de 46%. Creditele de consum cu garanţii ipotecare şi alte tipuri de credite consemnează o rată a creditelor neperformante mai ridicată comparativ cu creditele ipotecare pentru investiţii imobiliare.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza